5 tips voor een succesvolle sollicitatie via video

TTim 9 september 2023 21:46

Als je in deze digitale eeuw op zoek bent naar een nieuwe baan, is de kans groot dat je op een bepaald moment een video sollicitatie moet doen. Hoewel dit voor sommigen intimiderend kan zijn, zijn er enkele strategieën die je kunt volgen om je kansen op succes te vergroten. Hier zijn vijf tips om je te helpen slagen bij je volgende video sollicitatie.

1. Doe je voorbereiding

Een goede voorbereiding is essentieel voor elke sollicitatie, maar vooral voor een video sollicitatie. Zorg ervoor dat je weet hoe je de videoconferentie software moet gebruiken (zoals Zoom of Skype), zorg ervoor dat je een stabiele internetverbinding hebt, en test je camera en microfoon van tevoren.

2. Zorg voor de juiste sfeer

Bij een video sollicitatie is niet alleen belangrijk wat je zegt, maar ook de omgeving waarin je het zegt. Zorg voor een rustige, goed verlichte ruimte zonder afleiding op de achtergrond. Zorg ervoor dat je camera op ooghoogte is en dat je goed in beeld bent.

3. Kleed je professioneel

Hoewel je misschien vanuit je eigen huis solliciteert, is het belangrijk om je toch professioneel te kleden. Je wilt een goede eerste indruk maken, en je kledingkeuze kan daar een grote rol in spelen.

4. Oefen je antwoorden

De meeste sollicitatiegesprekken, of ze nu persoonlijk of via video zijn, volgen een soortgelijk patroon wat betreft de vragen die worden gesteld. Oefen je antwoorden op veelvoorkomende sollicitatievragen, zoals 'Vertel eens iets over jezelf' of 'Wat zijn je sterke en zwakke punten?'.

5. Wees jezelf

Tot slot, en misschien wel het belangrijkste, is het belangrijk om jezelf te zijn tijdens een video sollicitatie. Wees oprecht, wees enthousiast over de rol waarvoor je solliciteert, en laat je persoonlijkheid doorschijnen.

Do's Don'ts
Doe je voorbereiding Onderschat de techniek niet
Zorg voor de juiste sfeer Laat je afleiden door je omgeving
Kleed je professioneel Raak in paniek als er iets misgaat
Oefen je antwoorden Vermijd oogcontact
Wees jezelf Wees niet jezelf

Met deze tips in gedachten, ben je klaar om je volgende video sollicitatie aan te pakken.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.