Hoe bereid je je voor op een video sollicitatiegesprek?

TTim 4 augustus 2023 13:46

In de huidige digitale wereld is het heel normaal om een sollicitatiegesprek via video te voeren. Hoewel dit veel voordelen heeft, kan het ook een beetje intimiderend zijn als je er niet aan gewend bent. Daarom is het belangrijk om je goed voor te bereiden. In dit artikel geven we je een aantal handige tips.

Technische voorbereiding

Voordat je je gesprek begint, wil je zeker weten dat alles technisch gezien goed werkt. Het laatste wat je wil is dat je gesprek wordt onderbroken door technische problemen. Volg deze stappen voor een soepele technische ervaring:

  1. Check je internetverbinding: Zorg dat je een stabiele en snelle internetverbinding hebt. Dit kun je testen door bijvoorbeeld een video te bekijken op YouTube.
  2. Test je apparatuur: Test je camera en microfoon van tevoren. Zorg dat de kwaliteit voldoende is en dat alles goed werkt.

Gedragsvoorbereiding

Naast de technische voorbereiding, wil je ook zeker weten dat je je op je best gedraagt. Dit zijn een paar tips:

  • Wees op tijd: Log een paar minuten voor de afgesproken tijd in, zodat je klaar bent als het gesprek begint.
  • Kleed je professioneel: Hoewel je misschien thuis bent, is het belangrijk om je toch professioneel te kleden. Dit laat zien dat je het gesprek serieus neemt.

Hoe jezelf te presenteren

Bij een video sollicitatiegesprek is het extra belangrijk om op je houding en expressie te letten. Hier zijn enkele tips om jezelf goed te presenteren:

  • Kijk in de camera: Het is heel makkelijk om naar het beeldscherm te kijken, maar het is beter om in de camera te kijken. Dit komt over alsof je de ander in de ogen kijkt.
  • Let op je lichaamstaal: Hoewel je misschien alleen vanaf je torso zichtbaar bent, is je lichaamstaal nog steeds belangrijk. Zit rechtop en maak gebaren zoals je dat normaal ook zou doen.

Met deze tips ben je helemaal klaar voor je video sollicitatiegesprek.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.