Hoe overleef je de eerste 90 dagen in je nieuwe baan?

TTim 17 augustus 2023 07:01

Je hebt net een nieuwe baan geland (gefeliciteerd!) en je bent klaar om je stempel te drukken. Maar de eerste 90 dagen kunnen een echte uitdaging zijn. Je moet je aanpassen aan een nieuwe werkomgeving, nieuwe collega's leren kennen, en in veel gevallen nieuwe vaardigheden leren. Hier zijn enkele tips om je te helpen deze cruciale inwerkperiode met succes te doorlopen.

Leer je nieuwe werkomgeving kennen

In de eerste paar weken van je nieuwe baan is het belangrijk om de organisatiecultuur te leren kennen. Kijk hoe je collega's met elkaar omgaan, leer de ongeschreven regels van de werkvloer kennen en krijg een gevoel voor de waarden van het bedrijf. Het kan ook nuttig zijn om wat tijd te investeren in het leren van de verschillende rollen en verantwoordelijkheden binnen je team en het bredere bedrijf.

Stel doelen voor de eerste 90 dagen

Het hebben van duidelijk gedefinieerde doelen kan je helpen om je voortgang bij te houden en je focus te behouden. Je doelen kunnen variëren van het leren van nieuwe vaardigheden tot het opbouwen van relaties met belangrijke collega's. Hier is een voorbeeld van hoe je je doelen voor de eerste 90 dagen kunt structureren:

Week Doel
1-2 Leer de organisatiecultuur kennen en raak vertrouwd met je team.
3-4 Ontwikkel een goed begrip van je rol en verantwoordelijkheden.
5-6 Begin met het bouwen van relaties met belangrijke stakeholders.
7-8 Beginnen met het bijdragen aan projecten en het leveren van tastbare resultaten.
9-10 Vraag om feedback en maak aanpassingen waar nodig.
11-12 Beoordeel je voortgang en stel doelen voor de volgende 90 dagen.

Leer en groei

Benader je nieuwe baan als een kans om te leren en te groeien. Maak gebruik van alle trainingen en ontwikkelingsmogelijkheden die je worden aangeboden. Daarnaast is het ook belangrijk om proactief te zijn in het vragen om feedback. Constructieve kritiek kan je helpen om te verbeteren en je aan te passen aan je nieuwe rol.

Al met al, de eerste 90 dagen van een nieuwe baan kunnen een uitdaging zijn, maar met de juiste instelling en strategie kun je deze periode met succes doorlopen. Onthoud dat het oké is om fouten te maken en te leren terwijl je bezig bent.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.