Hoe schrijf je een overtuigende sollicitatiebrief?

RRosalie 2 augustus 2023 17:47

Solliciteren voor een baan kan zenuwslopend zijn, vooral als je echt graag die ene functie wil. De eerste impressie die je geeft, is vaak je sollicitatiebrief. Het is daarom van groot belang dat deze overredend en professioneel is. Om je hierbij te helpen, geven we je enkele tips en trucs voor het schrijven van de perfecte sollicitatiebrief.

De basis van een sollicitatiebrief

Een sollicitatiebrief bestaat uit verschillende onderdelen. Let goed op de volgorde en de inhoud van elk onderdeel, zodat je brief gestructureerd en duidelijk overkomt.

  1. Aanhef: Begin altijd met een formele aanhef, zoals 'Geachte heer/mevrouw'. Als je de naam van de persoon kent aan wie je de brief stuurt, gebruik deze dan.
  2. Inleiding: In dit onderdeel maak je duidelijk waarom je solliciteert. Vermeld de functie waarvoor je solliciteert en waar je de vacature gevonden hebt.
  3. Middenstuk: Dit is waar je jezelf verkoopt. Bespreek je ervaringen, vaardigheden en waarom je een goede match zou zijn voor de functie. Beweer niet alleen dat je geschikt bent, maar toon het aan met voorbeelden.
  4. Afsluiting: Sluit af met je hoop op een positief antwoord en een persoonlijke ondertekening.

Fouten vermijden in je sollicitatiebrief

Het is belangrijk om bepaalde fouten te vermijden bij het schrijven van je sollicitatiebrief. Hier volgen enkele veelgemaakte fouten:

  • Je brief te lang maken: houd je brief kort en bondig. Een lange brief kan al snel saai worden.
  • Grammatica- en spelfouten: deze fouten kunnen je onprofessioneel laten overkomen. Laat je brief altijd door iemand anders nalezen.
  • Hetzelfde vertellen als in je cv: je brief is een aanvulling op je cv, geen herhaling.
  • Te algemeen zijn: vermijd clichés en wees specifiek over je vaardigheden en ervaringen.

Je sollicitatiebrief is een van de belangrijkste stappen in je sollicitatieproces. Neem de tijd om deze goed te schrijven, zodat je de beste kans maakt op de baan van je dromen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.