Salarisonderhandelingen: essentiële tips

RRosalie 15 oktober 2023 17:41

Het onderhandelen over salaris is een essentieel onderdeel van het vinden van een nieuwe baan, het verkrijgen van een promotie of zelfs gewoon tijdens je jaarlijkse beoordeling. Het is belangrijk om te weten hoe je effectief kunt onderhandelen om zo het salaris te krijgen dat je verdient. Hier zijn enkele essentiële tips om je te helpen bij je volgende salarisonderhandeling.

Voorbereiden op salarisonderhandelingen

Doe je huiswerk: Voordat je aan de onderhandelingstafel komt, moet je een goed idee hebben van wat je waard bent op de markt. Er zijn talloze websites en bronnen die je kunt gebruiken om een algemeen idee te krijgen van wat mensen in jouw functie en sector verdienen.

Weet wat je minimum is: Voordat je de onderhandelingen in gaat, moet je een duidelijk idee hebben van wat je minimum acceptabele salaris is. Dit wordt je 'walk-away point' - het punt waarop je bereid zou zijn om de aanbieding af te wijzen.

Oefen je pitch: Je moet in staat zijn om duidelijk uit te leggen waarom je het salaris verdient dat je vraagt. Bereid een sterke pitch voor die je ervaring, vaardigheden en prestaties benadrukt.

Technieken voor salarisonderhandelingen

Wees niet de eerste om een nummer te noemen: Als het mogelijk is, probeer dan te voorkomen dat je als eerste een salarisvoorstel doet. Als je toch moet beginnen, zorg er dan voor dat het een salaris is dat aan de bovenkant van je bereik ligt.

Onderhandel meer dan alleen je salaris: Vergeet niet dat salaris slechts een deel van je totale compensatiepakket is. Je kunt ook onderhandelen over zaken als bonussen, aandelenopties, vakantiedagen en andere voordelen.

Wees bereid om weg te lopen: Als je niet het aanbod krijgt dat je wilt of nodig hebt, wees dan bereid om weg te lopen. Het kan moeilijk zijn, maar soms is dat de beste optie.

Tips voor succesvolle salarisonderhandelingen

Hier zijn enkele extra tips om in gedachten te houden tijdens je salarisonderhandelingen:

  1. Blijf professioneel: Ongeacht hoe de onderhandelingen verlopen, het is belangrijk om altijd professioneel te blijven. Laat je emoties niet de overhand krijgen.

  2. Wees geduldig: Salarisonderhandelingen kunnen tijd in beslag nemen. Probeer niet gehaast of wanhopig over te komen.

  3. Blijf positief: Probeer het gesprek altijd positief en constructief te houden. Laat zien dat je bereid bent om een oplossing te vinden die voor beide partijen werkt.

Met behulp van deze tips en technieken, kun je goed voorbereid de salarisonderhandelingen ingaan en hopelijk het salaris krijgen dat je verdient.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.