Salarisonderhandelingen: Hoe pak je het aan?

RRosalie 5 augustus 2023 19:37

Als je een nieuwe baan hebt aangeboden gekregen of je bent toe aan een salarisverhoging bij je huidige werkgever, dan is het tijd voor salarisonderhandelingen. Maar hoe pak je dat aan? Hieronder vind je een aantal tips en strategieën om je te helpen bij het onderhandelen over je salaris.

Voorbereiding op salarisonderhandelingen

Het begint allemaal met een goede voorbereiding. Zorg dat je weet wat je waard bent in de markt. Doe je onderzoek en kijk naar wat anderen in vergelijkbare rollen en industrieën verdienen. Er zijn verschillende loonvergelijkingswebsites beschikbaar die je hierbij kunnen helpen.

Daarnaast is het goed om een duidelijk doel in gedachten te hebben. Wat wil je precies bereiken met de onderhandelingen? Is het alleen een hoger salaris of zijn er ook andere factoren waar je over wilt onderhandelen, zoals vakantiedagen, flexibele werktijden of bonussen?

Technieken voor salarisonderhandelingen

Er zijn verschillende technieken die je kunt toepassen tijdens de onderhandelingen. Hier zijn een paar om in gedachten te houden:

  • Onderhandel vanuit een positie van kracht. Als je weet wat je waard bent en je bent in een positie waarin je kunt kiezen, heb je een sterke onderhandelingspositie.

  • Wees assertief, maar vriendelijk. Je wilt je punt maken, maar je wilt ook niet overkomen als veeleisend of onredelijk.

  • Bereid je voor op tegenwerpingen. De werkgever zal waarschijnlijk met tegenargumenten komen, dus zorg dat je hierop voorbereid bent en een passende reactie klaar hebt.

Veelvoorkomende fouten bij salarisonderhandelingen

Er zijn ook enkele veelvoorkomende fouten die je wilt vermijden tijdens salarisonderhandelingen. Hier zijn er een paar:

  • Te snel akkoord gaan. Het is verleidelijk om het eerste aanbod te accepteren, vooral als het meer is dan je verwacht. Maar het is altijd goed om te proberen om een nog beter pakket te krijgen.

  • Niet flexibel genoeg zijn. Salaris is belangrijk, maar het is niet alles. Misschien kun je andere voordelen bedingen die net zo waardevol zijn.

  • Te agressief zijn. Het is belangrijk om assertief te zijn, maar je wilt ook niet overkomen als te agressief of veeleisend.

Salarisonderhandelingen: Doen en niet doen

Als we alles samenvatten, zijn er een aantal dingen die je moet doen en een aantal dingen die je absoluut moet vermijden tijdens salarisonderhandelingen. Hieronder een handige tabel:

Doen Niet doen
Goed voorbereiden Te snel akkoord gaan
Assertief, maar vriendelijk zijn Niet flexibel genoeg zijn
Voorbereid zijn op tegenwerpingen Te agressief zijn

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.