Stappenplan voor een succesvol sollicitatiegesprek

RRosalie 31 juli 2023 20:56

Heb je een sollicitatiegesprek op de planning en wil je jezelf zo goed mogelijk voorbereiden? Een succesvol sollicitatiegesprek begint met een goede voorbereiding. In dit artikel delen we een stappenplan om je op weg te helpen.

Voorbereiding op het sollicitatiegesprek

Een goed begin is het halve werk. Dit geldt zeker ook voor je sollicitatiegesprek. Daarom start ons stappenplan met de voorbereiding.

  1. Onderzoek de organisatie: Voordat je een sollicitatiegesprek in gaat, is het belangrijk dat je het bedrijf goed kent. Wat zijn hun waarden, doelen en cultuur? Wanneer je dit weet, kun je hier tijdens het gesprek op inspelen.
  2. Bestudeer de vacature: Weet wat de functie inhoudt en welke vaardigheden en ervaringen worden gevraagd. Bereid je voor op vragen over hoe jij aan deze eisen voldoet.
  3. Bereid je vragen voor: Het is goed om zelf ook vragen te stellen tijdens het gesprek. Dit laat zien dat je geïnteresseerd bent en je in het bedrijf hebt verdiept.

Tijdens het sollicitatiegesprek

Nu je goed voorbereid het gesprek in gaat, is het tijd om jezelf te presenteren. Let tijdens het gesprek op de volgende zaken:

  • Eerste indruk: Zorg dat je op tijd komt, kleed je passend en geef een stevige handdruk.
  • Stel vragen: Dit toont je interesse en dat je je hebt voorbereid.
  • Wees jezelf: Authenticiteit wordt gewaardeerd. Laat zien wie jij bent en waar je voor staat.

Na het sollicitatiegesprek

Het gesprek is voorbij, maar je bent er nog niet. Er zijn nog een paar dingen die je kunt doen om een goede indruk achter te laten.

  • Bedank de interviewer: Een bedankmail sturen na het gesprek is een goede manier om te laten zien dat je de tijd en moeite van de interviewer waardeert.
  • Reflecteer: Denk na over hoe het gesprek gegaan is. Wat ging er goed en wat kan beter? Dit helpt je in de toekomst om nog beter te presteren tijdens sollicitatiegesprekken.

Met dit stappenplan ben je helemaal klaar voor je sollicitatiegesprek.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.